Web Analytics Made Easy - Statcounter

دنیل لریسون؛ سرنوشت گفتگو‌های غیرمستقیم برای احیای برجام هنوز مشخص نیست و در این میان امریکا و اسراییل همچنان درباره «گزینه‌های دیگر» نظیر اقدام نظامی علیه ایران سخن می‌گویند. واشنگتن و تل‌آویو می‌گویند اگر گفتگو‌ها درباره برجام به نتیجه نرسد گزینه‌های دیگر را درنظر خواهند گرفت.

اخیرا در کنفرانس مطبوعاتی وزرای خارجه اسراییل و امریکا که با شرکت همتای اماراتی‌شان برگزار شد، طرفین بار دیگر درخصوص اقدام نظامی علیه ایران سخن گفتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لاپید با اشاره به برنامه هسته‌ای ایران گفت: «اسراییل حق خود را برای اقدام در هر زمانی و به هر روشی که لازم بداند محفوظ می‌داند. ما می‌دانیم که زمان‌هایی فرا می‌رسند که هر ملتی برای دفاع از خود مجبور است از زور استفاده کند.» آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا نیز گفت: «زمان برای احیای برجام رو به پایان است. اسراییل حق دفاع از خود را دارد و ما قویا از این حق حمایت می‌کنیم.»

در موضوع برنامه هسته‌ای ایران، آنچه که لاپید گفت و آنچه که بلینکن به آن اشاره کرد، همان حمایت از حمله بی‌دلیل و غیرقانونی به ایران به بهانه ممانعت از دستیابی ایران به بمب اتمی است؛ چیزی که ایران به دنبال آن نیست. در واقع سخن از این است که دیپلماسی امریکا در ۶ ماه گذشته آنقدر غیرموثر بوده که حالا مقامات امریکایی درباره «گزینه‌هایی» که قبلا آزموده شده و شکست خورده‌اند، صحبت می‌کنند.

بلینکن می‌گوید دیپلماسی هنوز بهترین و موثرترین راه‌حل برای صلح‌آمیز نگه داشتن برنامه هسته‌ای ایران است، اما سوابق دیپلماسی امریکا تا بدین‌جای کار چیزی خلاف آن را نشان می‌دهد. ایالات متحده امریکا در گفتگو با ایران کند بوده و امریکا حتی نتوانسته با رفتارش کمترین حسن نیتی به ایران نشان دهد.

با این تفاصیل دولت بایدن وارد تحرکاتی دیپلماتیک شده، اما هنوز نتوانسته چیزی به ایران ارایه کند که آن‌قدر ارزشمند باشد که بتواند نقطه شروعی برای بازگشت ایران به تعهداتش محسوب شود. دولت جدید ایران نیز با در پیش گرفتن تاکتیک تاخیر در ورود به مذاکرات به این رفتار امریکا پاسخ داده است.

اگرچه مذاکرات با ایران تا بدین‌جای کار خسته‌کننده بوده است، اما همچنان هیچ گزینه دیگری غیر از ادامه مذاکرات برای تشویق ایران به بازگشت به تعهداتش دیده نمی‌شود و این واقعیت که دولت بایدن طی چند ماه گذشته نیم‌نگاهی به خروج از مذاکرات دارد نیز هیچ کمکی به حل مساله نکرده است.

همزمان با اینکه غرولند‌های اسراییلی‌ها در این خصوص که آن‌ها به تعهد دولت بایدن به «گزینه‌های دیگر» در صورت شکست مذاکرات باور ندارند، همچنان شنیده می‌شود، مقامات امریکایی اخیرا این پیام را ارسال کرده‌اند که حمله اسراییل به تاسیسات هسته‌ای ایران نوعی دفاع از خود محسوب می‌شود.

این موضع بسیار خطرناک است و موضعی است که امریکا درخصوص حمایت از حملات اسراییل به ایران که برای واشنگتن قابل کنترل نیست را در وضعیت بدی قرار خواهد داد. حتی اگر این موضع امریکا با هدف اعمال فشار بر (به اصطلاح) تندرو‌ها در تهران اتخاذ شده باشد باز هم هر کاری که اسراییل انجام دهد، امریکا نیز در قبالش مسوولیت خواهد داشت. وقتی که مقامات سیاسی اسراییل مدام به استفاده از گزینه نظامی اشاره می‌کنند، بسیار غیرمسوولانه است که امریکا به آن‌ها چراغ سبز نشان دهد.

همان‌طور که لاپید در کنفرانس مطبوعاتی گفت «همه، چه در اسراییل، چه در امارات و چه در تهران، منظور را از بیان عبارت «استفاده از گزینه‌های دیگر» می‌فهمند.» تهدید اسراییل به استفاده از گزینه نظامی، کاملا واضح و شفاف است. آنچه اهمیت دارد و باید درک شود این است که هیچ توجیهی برای اقدامات اخیر اسراییل در خرابکاری در تاسیسات هسته‌ای ایران و ترور دانشمندان ایرانی وجود ندارد و به همین ترتیب هیچ توجیهی برای حمله نظامی به خاک ایران نیز وجود ندارد.

لازم به ذکر نیست که برخورداری از حق دفاع از خود به معنای صدور گواهی اقدامات خصمانه علیه کشور دیگر، آن‌هم براساس حدس و گمان، نیست. حمله سال ۲۰۰۳ امریکا به عراق دفاع از خود نبود و حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران نیز دفاع از خود نیست.

هرگونه حمله نظامی پیشگیرانه به ایران نه‌تن‌ها تخطی از منشور سازمان ملل متحد محسوب می‌شود بلکه کمترین تاثیر را در ممانعت از آنچه که امریکا و اسراییل تولید بمب توصیف می‌کند، خواهد داشت. حتی اگر ایران به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای بود باز هم این اقدام ایران حمله نظامی دیگر کشور‌ها به خاک کشوری دیگررا توجیه نمی‌کرد.

از آنجایی که هیچ شواهدی در این خصوص که ایران در حال حاضر به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای است وجود ندارد، بنابراین هرگونه اقدام نظامی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران یک عمل مجرمانه محسوب می‌شود. علاوه بر این در صورت حمله اسراییل به تاسیسات هسته‌ای ایران، تهران ممکن است برای محافظت از خود حقیقتا به سمت ساخت بمب هسته‌ای حرکت کند.

درست همان‌طور که حمله چهل سال پیش اسراییل به نیروگاه هسته‌ای اوسیراک عراق، موجب شد صدام با تلاش بیشتری به سمت ساخت سلاح هسته‌ای حرکت کند، این امکان نیز وجود دارد که حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران، مقامات ایران را وادار کند تصمیمی سیاسی اتخاذ کرده و همه تاکیدات بیست سال گذشته درخصوص حرکت نکردن به سمت ساخت بمب را کنار بگذارند. استفاده از زور برای حل یک بحران هسته‌ای بن‌بست ایجاد می‌کند، اما به نظر می‌رسد که امریکا و اسراییل قصد دارند دیگران را با این ایده سرگرم کنند.

دولت بایدن مدعی است که زمان برای بازگشت ایران به مذاکرات هسته‌ای رو به پایان است، اما واقعیت این است که هیچ گزینه‌ای غیر از دیپلماسی برای احیای برجام وجود ندارد. تحریم‌ها علیه ایران در چارچوب کمپین فشار حداکثری شکست خورده و دولت بایدن نیز بار‌ها به این حقیقت اذعان کرده است.

بنابراین نگه داشتن تحریم‌ها یا حتی اعمال تحریم‌های بیشتر نه تنها دستاوردی برای امریکا نخواهد داشت بلکه ایران را وادار خواهد کرد تا برنامه هسته‌ای خود را بیش از پیش، گسترش دهد. علاوه بر این خرابکاری‌های اسراییل در تاسیسات هسته‌ای ایران، صرفا موجب شده تا ایران اورانیوم را در سطح بالاتری غنی‌سازی کند و به اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی خاتمه دهد.

اقدام نظامی علیه ایران هم غیرقانونی است و هم اشتباه و این کار موجب می‌شود که توافق هسته‌ای با ایران برای همیشه خاتمه یابد. علاوه بر این حمله نظامی به ایران موجب خواهد شد نیرو‌های امریکایی در سراسر خاورمیانه در معرض خطر حملات نیرو‌های وابسته به ایران قرار بگیرند و به این ترتیب چشم‌انداز جنگی گسترده‌تر و بزرگ‌تر قابل تصور خواهد بود.

توافق هسته‌ای با ایران، تا قبل از خروج امریکا از آن، یک نمونه موفق در حوزه عدم اشاعه محسوب می‌شد. این توافق همچنین الگوی موفق و پیروزی در زمینه حل مناقشات طولانی‌مدت بین‌المللی از طریق دیپلماسی به حساب می‌آمد. نتیجه این توافق که در سال ۲۰۱۵ به دست آمد این بود که تنش‌های منطقه‌ای کاهش یافت و خطر جنگ با ایران به‌شدت کم شد.

حالا به هیچ عنوان عجیب نیست که در شرایطی که برجام در اغما قرار گفته، تنش‌های منطقه‌ای افزایش یافته و خطر جنگ بار دیگر در خاورمیانه احساس می‌شود. وقتی که دولت اوباما برای نخستین‌بار توافق هسته‌ای را به جهان معرفی کرد، خطاب به مخالفان این توافق اعلام کرد که این توافق هیچ جایگزینی جز جنگ ندارد. حالا و در حالی که گفتگو‌ها درباره احیای برجام چشم‌انداز مبهمی دارد بار دیگر باید یادآوری کرد که برجام تنها گزینه‌ای است که باید پیش پای جنگ‌طلبان قرار داده شود.

آنچه جنگ‌طلبان از آن صحبت می‌کنند بسیار پرهزینه و خطرناک است و هزینه‌های استفاده از گزینه نظامی علیه ایران بسیار بیشتر از برداشتن تحریم‌های ایران و برداشتن تحریم‌ها تنها راه نجات توافق هسته‌ای است. ۶ سال پیش، توافق دیپلماتیک با ایران تنها راه‌حل بحران هسته‌ای ایران بود و حالا هم توافق دیپلماتیک تنها راه احیای برجام است.

گزینه‌های دیگری که لاپید و بلینکن از آن صحبت می‌کنند شکست را در پیش خواهند داشت و درگیری‌های جدیدی را ایجاد خواهند کرد. بنابراین، بلینکن با بیان این جمله که «دیپلماسی موثرترین راه برای ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است»، دچار اشتباه شد. باید گفت که دیپلماسی، آنچنان که همه دریافته‌اند، «تن‌ها راه» صلح‌آمیز ماندن برنامه هسته‌ای ایران است.

ترجمه آرمین منتظری – روزنامه اعتماد

منبع: Responsible statecraft

منبع: فرارو

کلیدواژه: آنتونی بلینکن ایران و آمریکا تاسیسات هسته ای ایران برنامه هسته ای ایران اقدام نظامی علیه استفاده از گزینه نظامی علیه ایران گزینه های دیگر توافق هسته ای سلاح هسته ای گزینه نظامی احیای برجام دفاع از خود وجود ندارد حمله نظامی دولت بایدن تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۰۹۷۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجلی اقتدار نظامی ایران در عملیات موشکی علیه رژیم صهیونیستی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،  ماموستا مامد کلشی‌نژاد امروز در آیین عبادی سیاسی نماز جمعه اهل سنت ارومیه، نمازگزاران را به رعایت تقوای الهی دعوت کرد و با اشاره به اینکه در هفته‌ای که گذشت شاهد اتفاقات سرنوشت‌سازی در تاریخ جمهوری اسلامی ایران بود‌ه‌ایم اظهار داشت: این اتفاقات، تغییر و تحول عجیب و عظیمی در ساختار نظامی و امنیتی و مسائل فرهنگی کشور به وجود آورد.

وی در ادامه با اشاره به سالروز تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فرمان امام خمینی(ره) در سال 59 تصریح کرد: این نیروی مردمی از متن و بطن جامعه و فرزندان جان برکف کشور بوده که برای رسیدن به اهداف والای کشور وارد میدان شدند و به منظور دفاع از میهن خود در برابر یکی از شقی‌ترین و بی‌رحم‌ترین حکام کشورهای عربی مثل «صدام»، جان خود را بر کف دست گذاشته و وارد جبهه‌ها شدند.

امام جمعه اهل‌سنت ارومیه بیان کرد: امام خمینی(ره) در آن زمان با تیزبینی خویش تشخیص درستی داده و دستور تأسیس سپاه پاسداران انقلب اسلامی را داد چون مردم در آن زمان باید از میهن و ارزش‌ها و همچنین منابع و ایمان و شرف و ناموس خود دفاع می‌کردند پس بنابراین سپاه پاسداران متولد شد.

وی افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، باید نیروی مردمی و مخلص برای کمک به نیروهای مسلح تشکیل می‌شد بنابراین تأسیس سپاه لازم و ضروری بود و این در حالی بود که در آن زمان، کشورمان در یک محرومیت بسیاری به سر می‌برد و حتی هیچ سلاحی برای دفاع از خود در برابر دشمن نداشت و با دستان خالی در برابر چندین کشور ایستاد که برای از بین بردن انقلاب نوپای اسلامی نقشه کشیده بودند.

ماموستا کلشی‌نژاد ادامه داد: اما اخیرا حرکت اقتدارآمیز موشکی ایران در برابر رژیم صهیونیستی نشان از صلابت و هیمنه جمهوری اسلامی دارد که آن را به رخ جهانیان کشید تا جایی که با تمام توان و قدرت بالای نظامی نشان داد می‌تواند در برابر تمامی ایادی استکبار جهانی بایستد.

وی در ادامه با اشاره به سالروز اعلام انقلاب فرهنگی اظهار داشت: یکی از مسائل مهمی که برای رشد و توسعه و پیشرفت کشور لازم است، پاکسازی موضوعات فرهنگی بوده و با توجه به اینکه در آن زمان در دانشگاه‌های کشور یک جریان سکولاری و بی‌دینی توسط جریان‌های خاصی که در بلوک شرق و غرب فعالیت می‌کردند، وجود داشت، همه آنها بسان دو لبه شمشیر بودند که بر پیکر اسلام فرود آمده و یکی اسلام را افیون جامعه می‌دانست و دیگری انسان را به عنوان یک عقب‌مانده تلقی می‌کرد بنابراین انقلاب فرهنگی با هدف پاکسازی استادان و دانشجویانی که از دید نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران غرب‌زده به شمار رفتند، نامگذاری شد.

امام جمعه اهل سنت ارومیه گفت: هدف انقلاب فرهنگی، اسلامی‌سازی دانشگاه‌های پیشرفته و از بین بردن فاصله دو آموزش حوزوی و دانشگاهی بود که با پیروزی انقلاب اسلامی، انقلاب فرهنگی برای اینکه بتواند آن پاکسازی را به وجود آورد و نزدیکی و قرابت بین وحدت حوزه و دانشگاه را تشکیل دهد، اعلام شد و خوشبختانه در دانشگاه شکل گرفت؛ بنابراین باید روحانیان و اساتید دانشگاهی باید بیشتر به این موضوع بنگرند.

وی افزود: بی‌تردید نباید دانشگاه را تنها به عنوان جولانگاه مسائل سیاسی نگریسته بلکه برای پیشرفت و دین‌سازی و اسلامی‌سازی دانشگاه‌ها باید با یک دید بالاتری بر این مسئله نگاه کرده و برنامه‌ریزی های لازم برای این مسئله انجام شود.

ماموستا کلشی‌نژاد تصریح کرد: با توجه به اینکه در جریان اغتشاشات سال گذشته برخی در دانشگاه‌ها شعارهای ضددینی سر دادند پس اساتید دانشگاه باید با آن دید اسلامی وسیعی که نسبت به مسائل دارند، دانشجویان را تربیت کنند تا این مسائل دینی و فرهنگی جامعه حفظ شود.

وی در ادامه با اشاره به روز معماری اظهار داشت: یکی از مسائلی که کشور را با آن اصالت خود به جامعه بین‌الملل معرفی می‌کند، معماری‌های آن کشور است و زمانی که معماری با آن سبک و سیاقی که فرهنگ و آداب و رسوم آن کشور، آن را می‌خواند، هماهنگ باشد دلیل بر تاریخی و سوابق دیرینه آن کشور است، پس لازم است آن معماری اسلامی که از صدر اسلام وارد کشور شده، حفظ شود چون بیانگر این است که مردم کشورمان همواره تمام آداب و رسوم و فرهنگ خود را بر مبنای یک فرهنگی پایه‌ریزی کرده‌اند که فرهنگ غنی بوده و نشات گرفته از دین مبین اسلام است پس این معماری باید نگهداری شود و کارشناسان معماری به جای توسعه و پیشرفت معماری غربی و وارداتی که معماری سنتی و دینی کشور را از بین می‌برد، با بصیرت به موضوع نگاه کنند.

امام جمعه اهل سنت ارومیه در ادامه با اشاره به سالروز شکست مفتضحانه آمریکا در صحرای طبس گفت: با وجود تلاش دشمنان که از اول انقلاب تاکنون با هزاران دسیسه و مکر و حیله وارد شده و به غیر از حملات موشکی، سعی کردند تا دانشمندان و نیروگاه‌های هسته‌ای را از بین ببرند اما روز به روز کشور، مورد غفران خداوند متعال قرار گرفته و باید خدا را شاکر بود که خداوند دشمن را با بلایای طبیعی از بین می‌برد.

دیگر خبرها

  • تجمع دانشگاهیان کشور در محکوم کردن جنایات رژیم صهیونیستی
  • دانشگاهیان سراسر کشور در محکوم کردن جنایات رژیم صهیونیستی و حمایت از مردم مظلوم غزه
  • تیتر خاص رسانه عربی درباره ایران/ تحلیل وضعیت اقتصادی پس از «آغاز عصر تحول»
  • تیتر خاص رسانه عربی در مورد ایران/ تحلیل وضعیت اقتصادی پس از «آغاز عصر تحول»
  • جنگ اسراییل علیه غزه ۳۷ میلیون تُن آوار بر جای گذاشته است
  • روایت عضو شورای شهر اصفهان از تفاوت دانشگاه‌های ایران و آمریکا
  • حمایت شورای هماهنگی تبلیغات از اعتراضات دانشجویی علیه اسراییل
  • دو گزینه کاخ سفید در مقابل اعتراضات دانشجویی
  • تجلی اقتدار نظامی ایران در عملیات موشکی علیه رژیم صهیونیستی
  • هشدار روسیه درباره استقرار تسلیحات هسته‌ای آمریکا در لهستان